S(t)able Island är en oerhört inspirerande dokumentärfilm om den karga skönheten på Sable Island i Kanada. Med huvudsakligt fokus på vildhästarna som numera kallar detta hem.

S(t)able Island – om programmet

Det är hit de vänder sig, alla hästartister, hästfotografer, hästentusiaster och hästälskare – bara för att få uppleva en stund av total frihet tillsammans med djuret de älskar mest – hästar. Tänk dig nästintill oändligt med sandstrand, turkost hav, blå himmel, gröna slätter, nyfödda sälungar och vilda hästar. Vi pratar om paradisön Sable Island som ligger utanför Kanadas östra kust Nova Scotia. En halvmåneformad ö där det går vilda hästar sedan flera generationer tillbaka.

Följ med unghingstarnas barnsliga grupperingar, där spring, hopp och lek samt bråk byter av vartannat. Medan stona ständigt letar föda och vårdar sina fölungar så ömt. Allt samtidigt som de kalla nordvindarna sveper över ön och håller sanden flygande och gräset svajande längst marken. Det är en paradoxal skönhet på den här ön. Kargt, kallt men turkost och blått med en ständigt vakande, starkt strålande sol över sig.

Vill du se fler bra dokumentärer får du mer tips här!